În mod tradițional, facilitatorii de rețea mobilă virtuală (MVNE) au fost percepuți ca având un rol complementar, de furnizare a „componentei abstracte” din cadrul operatorilor de rețea gazdă. Pe lângă furnizarea infrastructurii, MVNE-urile sprijină operatorii mobili virtuali cu experiență telecom limitată și pe aceia care nu doresc să dețină controlul asupra elementelor de rețea, reducându-le volumul de operațiuni prin gestionarea serviciilor de facturare, de provizionare a elementelor din rețea și de administrare și permițându-le, astfel, să se concentreze pe punctele forțe ale brand-ului lor, pe loializarea clienților și activitățile de marketing.
Operatorii mobili virtuali cu structură completă pot fructifica experiența și relațiile comerciale din domeniu și pot genera noi surse de venit devenind ei înșiși facilitatori de rețea mobilă virtuală pentru operatorii mobili virtuali de mici dimensiuni.
Exemplu
Acesta a fost și cazul Baraka Telecom, un fost operator mobil virtual înființat în 2008 în Malaezia. Operatorul și-a schimbat direcția de business, devenind facilitator de rețea mobilă virtuală în țările din Asia și permițând operatorilor mobili virtuali să se lanseze rapid pe piață și să ofere servicii competitive și eficiente din punct de vedere al costurilor. Pentru a sprijini infrastructura back-end și nevoile operaționale ale operatorilor virtuali, Baraka Telecom a achiziționat echipamente de rețea (switch-uri și sisteme prepaid, de management al conținutului și BSS). Tot pentru a veni în sprijinul operatorilor virtuali nou lansați, Baraka Telecom le oferă acestora opțiuni avantajoase de repartizare a veniturilor.
Concluzii
Prin alianța cu un facilitator de rețea mobilă virtuală experimentat, un MVNO își reduce riscurile legate de intrarea pe piață, riscurile comerciale, precum și resursele financiare, de timp și umane investite în dobândirea know-how-ului specific. Pe de altă parte, această colaborare limitează flexibilitatea operatorului mobil virtual și crește complexitatea proceselor de integrare.
Nu numai operatorii mobili virtuali pot deveni facilitatori de rețea mobilă virtuală, ci și operatorii de rețea gazdă, care ar putea lua această decizie pentru a putea oferi sprijin operatorilor virtuali direct din rețeaua proprie.
Facilitatorii de rețea mobilă virtuală (MVNE) pot acoperi toate procesele operatorilor mobili virtuali, oferind soluții complete, end-to-end, precum sisteme BSS/OSS, de asistență clienți, marketing, servicii broadband și de Business Intelligence. Mai mult, facilitatorul de rețea mobilă virtuală poate oferi operatorului virtual suport la lansarea pe piață, operațional etc.